C.S.R.G. VERA EN SSR-REÜNISTENKRING GRONINGEN

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Jaap stelt een vraag

 

Onder deze titel was er op zaterdag 25 oktober 2014 een bijeenkomst in boerderij "Kerkenheem" in Groningen.

fotomarian5aDe bijeenkomst was georganiseerd door amice Derk Koster en met medewerking van Steffen Smit en Ammy de Raad. 

Onder "valse voorwendsels" werden amice Jaap Smit met zijn vrouw Marieke en al zijn kinderen en kleinkinderen naar Kerkenheem gelokt. 

Amice Derk Koster, in zijn studententijd en ook nog lang daarna vaste oppas en medeopvoeder in het gezin van Jaap en Marieke Smit zei in zijn openingstoespraak dat hij zich bij voorbaat al heel erg had verheugd op deze bijeenkomst. Hij had het plan opgevat om amice Jaap Smit op een zeer karakteristieke wijze te laten vereeuwigen. Dat is een schilderij geworden van Lionella Delcampo met als titel

 

"Jaap stelt een vraag"

 

fotolionella1Gastspreker amice Pieter Bootsma vertelde dat het niet de bedoeling was dat Jaap dit schilderij zelf zou krijgen. Immers het zou dan wellicht op een minder opvallende plaats terecht komen, want wie wil er nou steeds naar zijn eigen portret in de woonkamer kijken. Het schilderij mocht door Jaap slechts worden onthuld, waarna het een plaats zou krijgen in het huis van zijn zoon Steffen.

fotomarian16img 0689aNa de onthulling stelde Jaap zelf vast dat hij zich in het portret herkende en dat dit inderdaad een zeer karakteristieke houding voor hem was. Jaap wist ook nog precies welke vraag het was die hij (in de pauze) stelde aan amice Henk van der Kolk tijdens diens lezing “Is er toekomst voor de vakbeweging”, gehouden voor de VERA- en SSR-reünistenkring. Op Jaaps vraag of hij nu het antwoord op die vraag wist, moest Henk opnieuw het antwoord schuldig blijven.

De vraag in kwestie laten wij hier in het midden.

fotolionella3Na de onthulling vertelde de schilderes, Lionella Delcampo, dat er op de lezing foto’s gemaakt waren omdat Jaap niets mocht weten en dus ook niet kon poseren en dat zij deze de meest karakteristieke vond, gezien de titel die haar was aangedragen.

fotolionella5Tot slot konden onder het genot van een hapje en een drankje de vele aanwezige amicae en amici, die elkaar in een aantal gevallen jarenlang niet hadden ontmoet, de banden weer eens stevig aanhalen.