C.S.R.G. VERA EN SSR-REÜNISTENKRING GRONINGEN

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

verawapen_2buniemaagd_ssr_1aAb-actiaat: J. Smit

Kraneweg 80, 9718 JV Groningen

tel. 050 - 313.19.50

e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

                                                                               website: www.csrgvera.nl


 

VERA-Reünistenkring                                         SSR-Reünistenkring Groningen

 

Groningen, 17 november 2020

Amica, amice,

Deze uitnodiging voor de vergadering van 30 november 2020 beginnen we met een verslag van onze eerste bijeenkomst onder het regime van ons corona-protocol (zie onze website). 30 leden en introducees hadden zich aangemeld om op woensdagavond 30 september te beluisteren wat de evolutie-bioloog amice Karel Eisses over zijn fascinatie voor Kierkegaard zou vertellen. 2 hadden hun aanmelding teruggetrokken, 2 kwamen onaangemeld, zij konden worden toegelaten, 2 bleken toch verhinderd te zijn. Alle 28 werden begeleid naar plaatsen op ‘corona-afstand’ van andere personen of stellen. Amice Eisses vertoonde afbeeldingen van personen en Kopenhaagse stadsgezichten uit Kierkegaards tijd en las commentaren van Kierkegaard voor. Hij beklemtoonde dat Kierkegaard ons een spiegel voorhoudt: ieder individu moet keuzes maken om een eigen persoonlijkheid te worden voor het aanschijn van de Eeuwige. Elk moet zelf nadenken en beslissen.

Toen we de avond evalueerden met het oog op komende vergaderingen concludeerden we:

- Bij lezing, pauze en discussie werd de corona-afstand goed gehandhaafd, maar niet bij de ‘nazit’. Hiertoe de mogelijkheid geven is blijkbaar te riskant.

- Bij de deur moet een gezondheidscheck worden uitgevoerd: Vertoont U corona-verschijnselen?

- Voor de verstaanbaarheid bij de discussie moet elke vraag in de hoofdmicrofoon herhaald worden.

Zoals hierboven vermeld is dit een uitnodiging. De richtlijnen van de regering voor het intomen van de corona-besmetting geven de ruimte U uit te nodigen voor de honderd vijf en zestigste vergadering van onze kring, die zoals U weet gehouden wordt op

 

maandagmiddag 30 november 2020, wegens de beperkte toegang om 14 uur én om 16 uur  

 

in het Gorechthuis, Hortuslaan 1 in Haren. Het is het verenigingsgebouw van de “Gereformeerde” kerk, telefoon 050 5370855. Als U rechts naast de “Hervormde” kerk vanaf de Rijksstraatweg de Kerkstraat in bent gereden of gelopen, dan is de Hortuslaan de eerste weg links. Een autoparkeerplaats is wat verderop links aan de Hortuslaan. Ook Uw partner of introducé(e) is welkom. Uiteraard nu: mits ze ook tevoren met naam en telefoonnummer zijn aangemeld bij de fiscus, amice Riedstra.

 

Als spreker is gevraagd H.R. van Hees, schoolmusicus en koordirigent in ruste te Paterswolde, die met zijn uit vier personen bestaande Verhalen Cabinet een voorstelling zal geven van

 

Ode aan Prof. Ben Ali Libi.

 

Amice Harold R. van Hees (1954, conservatorium 1973, CAINA) begon met een studie psychologie. Later schakelde hij over naar de opleiding Schoolmuziek op het Prins Claus Conservatorium. Hij was docent muziek aan verschillende scholen in Noord-Nederland, tot 2018 aan Het Hogeland College (HHC) in Warffum. Ook leidde hij een aantal koren.

 

Toen we, door de maatregelen ter bestrijding van de pandemie, de bijeenkomst van 12 mei moesten annuleren ging de, rond de viering van 75 jaar bevrijding geplande, ‘Ode aan Prof. Ben Ali Libi’ niet door. Van verschillende kanten hoorden we dat dat jammer gevonden werd.

Prof. Ben Ali Libi is de artiestennaam van Michel Velleman, waaronder hij vanaf de jaren ’20 succesvol optrad als ‘humoristisch goochelaar’. Hij werd op 5 januari 1895 geboren in de Ruiterstraat, ten zuiden van het Zuiderdiep, links van de Pathé-bioscoop. Na vele verhuizingen belandt hij in Amsterdam, waar hij in 1916 trouwt met Anna Speijer en twee kinderen krijgt. Bij een razzia op 20 juni 1943 worden ze in hun woning opgepakt, naar Westerbork en daarna naar Sobibor getransporteerd, en vergast op 2 juli 1943 (zo snel!)

Ben Ali Libi werd bekend door het gedicht dat Willem Wilmink over hem maakte, en dat Joost Prinsen voor de televisie voordroeg. Op Internet is het eenvoudig terug te vinden onder YouTube.

Op initiatief van Douwe van der Bijl, aan de Openbare Bibliotheek verbonden voor culturele en literaire activiteiten, werd op 1 september 2017 bij de ingang van de (al in 1995 geopende) parkeergarage onder de Pathé-bioscoop, in de Ruiterstraat, een monument voor Ben Ali Libi aangebracht. De publiciteit hier omheen bracht amice van Hees op de gedachte, met het Verhalen Cabinet, een viertal mensen die elkaar kenden uit Warffum, een voorstelling “Ode aan Prof. Ben Ali Libi” te maken. In 2018 en 2019 zijn enkele presentaties gegeven, mede om te herdenken dat de opheffing van het kamp Sobibor 75 jaar geleden was. Corona belemmerde een verder optreden.

Twee zangers/musici (de muziekdocenten Esther de Boer, klarinet en Harold van Hees, piano) brengen het lied van Willem Wilmink en verder muziek uit de tijd van Ben Ali Libi. De kunsten van de humoristische goochelaar Ben Ali Libi worden weer tot leven gebracht door George Tokaya, psycholoog en docent beeldende vormgeving. En het verhaal van zijn leven wordt verteld door Douwe van der Bijl.

 

Om twee maal 25 leden in de gelegenheid te stellen, deze presentatie mee te maken zijn twee voorstellingen gepland: van 14 tot 15.30 uur en van 16 tot 17.30 uur. Zoals gezegd: zonder ‘nazit’. Wel met mogelijkheid tot vragen of reacties. Als zich minder dan 25 leden melden wordt alleen de eerste voorstelling gegeven.

U kunt zich uiterlijk vrijdag 27 november bij de fiscus, amice Riedstra, aanmelden. Na lezing van de uitnodiging drukt U op de antwoordknop en U schrijft Uw naam en telefoonnummer, plus eventueel de naam en het telefoonnummer van de introducee, plus eventueel Uw voorkeur voor eerste of tweede voorstelling. (In een begeleidend e-mailbericht beschrijft amice Riedstra de details.) Van ons krijgt ieder die zich opgaf tijdig bericht hoe laat U verwacht wordt. Als U de uitnodiging per post krijgt moet U zich opgeven via Tabe’s mobiele telefoonnummer 06 380 897 57.

 

Voor dinsdagmiddag 26 januari 2021 om 14.30 uur in het Gorechthuis is een afspraak gemaakt met amice Jaap de Vlas (1946, biologie 1964, PERALCO). Hij zal spreken over: De effecten van bodemdaling op wadplaten en kwelders, - met enkele opmerkingen over de rol die wetenschappelijke gegevens hebben gespeeld in de politieke besluitvorming over gaswinning in het Waddengebied.

 

Al zijn de afspraken door de onvoorspelbare corona-ontwikkeling onzeker, toch de verder afgesproken data en tijden van de volgende bijeenkomsten: woensdagavond 10 maart 2021 om 20 uur; woensdagavond 12 mei 2021 om 20 uur; donderdagavond 30 september 2021 om 20 uur; donderdagmiddag 18 november 2021 om 14.30 uur. Steeds in het Gorechthuis, behalve 12 mei; dan ten huize van de amici Rienk Bijma en Johan Jeltema, Zoutstraat 16, Groningen.

 

Ons bereikten sinds 12 september slechts drie overlijdensberichten uit VERA-kring:

in januari 2020 overleed amice Jan Breekveldt (1950 Duits) te Veenendaal

op 28 oktober 2020 overleed amice Dries (A.R.) Jonkhoff (1951 rechten) te Apeldoorn

op 6 november 2020 overleed amica Margreet E. Lameris (1962 Nederlands) te Gouda.

 

Kijkt U de gedragsregels bij binnenkomst en bij de vergadering uit het eervorige bericht nog even na. Het zijn er te veel om ze hier te herhalen. Eventueel kunt U ze ook nalezen op onze website: www.csrgvera.nl. In het hoofdmenu staat ‘Corona-protocol’. Het wordt steeds geactualiseerd.

Ondanks alle handicaps kijken we er naar uit, U te begroeten (op afstand). Er is koffie, vóór de bijeenkomst voor rekening van de penningmeester, net als de eerste consumptie in de pauze.

Maar ook: blijven herdenken van de Europese Jodenmoord in de twintigste eeuw – onze generatie wordt niet moe, daar steeds weer toe uit te dagen.

Met amicale groet, namens het bestuur,

           

 

J. Smit, h.t. ab-actis.